Vyhláška č. 117/2011 Sb. novelizující vyhlášku č. 113/2005 o způsobu označování potravin a tabákových výrobků
10.12.2011 14:18Vyhláška č. 113/2005 o způsobu označování potravin a tabákových výrobků novelizovaná vyhláškou č.117/2011 Sb. (souvisí s Nařízením Evropského parlamentu a Rady (ES) 1331 a 1333/2008) ze dne 22. dubna 2011.
Základní změna řešená Vyhláškou č. 117/2011 Sb. se týká §10 odst.3, který doplňuje povinnost zařazení enzymů do kategorií a jejich označování, tj. ukládá povinnost deklarovat ve složení enzym obsažený v potravině.
- V případě enzymů, které jsou v současné době v režimu aditiv (nařízení (ES) č. 1333/2008) - invertáza E 1103 a lysozym E 1105, se ve složení potraviny uvádí název nebo číselný kód E a funkční kategorie.
- U ostatních enzymů je nutné uvést funkční třídu a specifický název enzymu. Doposud nebyl přijat seznam schválených enzymů pro použití při výrobě potravin dle nařízení (ES) č. 1332/2008, který bude obsahovat rovněž specifické názvy enzymů. Za stávající situace má výrobce možnost ve složení potraviny deklarovat název enzymu dle obecně používané nomenklatury v potravinářském průmyslu nebo dle nomenklatury Mezinárodní unie pro biochemii a molekulární chemii.
Výše uvedená povinnost se však nevztahuje na tyto případy:
- Ve složení potraviny nemusí být deklarovány enzymy, které se do potraviny dostaly jako součást složky potraviny, za podmínky, že v konečném výrobku již neplní technologickou funkci. (Příkladem mohou být pekařské enzymy používané jako součást zlepšujících přípravků při výrobě pečiva, které jsou používané k usnadnění procesu kynutí, úpravě konzistence těsta, ve finálním pekařském výrobku po upečení již neplní technologickou funkci. Odlišná je situace v případě označování pekařských enzymů např. ve směsi určené pro přípravu chleba, kde pekařské enzymy zcela jistě plní technologickou funkci a měly by tedy být uvedeny ve složení výrobku).
- Ve složení potraviny nemusí být deklarovány enzymy, které jsou v při výrobě potraviny používány jako pomocné látky. (Příkladem by mohly být např. pektinázy používané při výrobě vína a ovocných šťáv k usnadnění procesu lisování, čiření, odkalování).
Novelizaci vyhlášky 113/2005 o způsobu označování potravin a tabákových výrobků vyhláškou č.117/2011 Sb. naleznete ke stažení zde.
Potřebujete se dozvědět více o povinnostech souvisejících s označováním potravit nebo potřebujete pomoci se zaváděním kritických bodů ve vašem podniku? Kontaktujte nás.
———
Zpět